Начало » Мнението на вашия гинеколог

Мнението на вашия гинеколог

д-р Сали Рафик

Акушер – гинеколог

д-р Сали Рафик, Акушер – гинеколог

Менопаузата е деликатен период от живота на жената, който оказва влияние върху целия организъм.
Много често жените се притесняват да говорят за този период и се опитват да игнорират симптомите, без да потърсят помощ от специалист.

Какво е менопауза и от какво се причинява?
Думата менопауза произлиза от старогръцки и означава окончателно спиране на месечното маточно кървене. Преходът към менопаузата или перименопаузата е свързан с дълбоки репродуктивни и хормонални промени, оказващи цялостно влияние върху организма.
Процесите, настъпващи в женския организъм в периода на менопауза са причинени от отпадането на яйчниковата функция и липсата на хормонална продукция.
Това може да бъде естествен процес или в резултат на оперативно премахване на яйчниците, както и при провеждане на лъче и химиотерапии.
Тези хормонални промени са добре познати и съчетани с редица съпътстващи симптоми.
Менопаузата може да бъде преждевременна, и физиологична.
Като преждевременен климактериум се обозначава настъпването на менопауза преди 40 години. Средната възраст за физиологично настъпване на менопаузата в България е около 51 години.

Какви са етапите на менопаузата?
Репродуктивното здраве на жената претърпява много промени през целия си живот. От първата менструация, през репродуктивните години и чак до менопаузата, като менопаузата включва следните три фази: пременопауза, менопауза и постменопауза.
Пременопуазата включва периода преди менопаузата, при който намалява яйчниковата активност. Тази фаза може да продължи от 4 до 10 години.
Менопаузата обхваща периода от последната менструация и период от 12 месеца, при който не настъпва такава.
Постменопауза наричаме периода след 1 година на ненастъпване на менструация.

Какви са симптомите на менопаузата?
Повечето жени ще изпитат някои симптоми свързани с този деликатен период от техния живот. Продължителността и тежестта на тези симптоми могат да варират в широки граници.
Симптомите обикновено започват няколко месеца или години преди окончателното спиране на менструацията известна като перименопауза, и могат да продължат известно време след това.
Средно повечето симптоми продължават около 4 години от последната менструация. Въпреки това, около 1 на всеки 10 жени ги изпитват до 12 години.
Симптоматиката на килимактериума е различно изразена, разнообразна и различна по продължителност. Промените в тази фаза, оказват своето въздействие върху целия организъм на жената, както и върху всички органи и системи.
Най-общо те могат да бъдат краткотрайни, като горещи вълни нощни изпотявания, главоболие, напрежение и дълготрайни, като остеопороза и сърдечно съдови промени.
Най-общо те се подразделят на 4 големи групи:

  • Менструални нарушения – от най-разнообразен характер, дължащи се на нарушената овулация и промените в секрецията на полови хормони: чести менструации; обилни менструации; нециклични кръвоизливи; липса на менструация или по-оскъдна менструация.
  • Невровегетативни и нервнопсихични оплаквания – топли вълни; нощни изпотявания; безсъние; нервност; депресия; плачливост; чувство за малоценност; намалено либидо и др.
  • Атрофични промени – атрофия на кожата и физическо състаряване; атрофия на влагалището, вулвата, пикочния мехур и канал и като следствие от това болезнени до невъзможни полови контакти; изпускане по малка нужда; чести инфекции.
  • Метаболитни промени – изразяващи се в неблагоприятни промени на липидите в кръвта и развитие на атеросклероза, а от там и повишен сърдечно-съдов и мозъчносъдов риск /инфаркт и инсулт/. Към метаболитните отклонения спада и развитието на остеопороза. Това е едно много сериозно заболяване, което се изразява с разрушаване на костната структура /годишно се губи по 2-4% костна маса/, поява на болки по костите, повишен риск от фрактури.

Как да се справим?
Съществуват редица методи и средства, оказващи благоприятно влияние върху организма.
Те могат да бъдат алтернативни методи и промяна в начина на живот, както и медикаментозно повлияване на симптоматиката.
Здравословното хранене и повишената физическа активност, влияе позитивно на общия тонус, регулира обмяната на веществата, предотвратява натрупването на излишни мазнини и наднормено тегло, което е характерно за климактериума.
За да се избегнат горещите вълни е препоръчително намаляне на конусмация на алкохол, кафе и черен чай, спане в прохладни стаи и намаляване на стреса.
В основата на симптомите на климактериума е възрастовата хипоестрогенемия или намалената продукция на женски полови хормони основно естроген и прогестерон.
Следователно, за да се окаже ефективно влияние на симптомите трябва да се набави екзогенен естроген или естроген и прогестерон, така наречената хормонозаместителна терапия (ХЗТ).
Преди започването на лечение с ХЗТ, всяка жена трябва да бъде консултирана със специалист, поради това, че терапията с такъв вид медикаменти крие редица рискове и трябва да е строго индивидуална, спрямо всеки пациент.
Съществуват алтернативни методи на хормоналанта атерапия, като фитоестрогени и билкови терапии.
Фитоестрогените повлияват вазомоторните симптоми и подобряват психичното състяоние на жената.
При някои пациенти са налице абсолютни контраиндикации за приема на хормонална терапия, а други отказват хормоналния прием. При тази група от жени предписването на нехормонален продукт или билкови екстракти може да има положителен цялостен ефект и подобряване на нервновегитативните и нервнопсихичните симптоми.
Можете да се доверите на ФемиБаланс – който по естествен път модулира хормоналния баланс в организма. Подпомага нормалната психична функция, нормалното функциониране на нервната система и допринася за намаляването на чувството на отпадналост и умора, както и подобрява цялостния външен вид и женско здраве.
ФемиБаланс съдържа соеви изофлавони, които имат естрогеноподобен ефект и са основните заместителни на екзогенния естроген, като успешно се справят с нощните изпотявания, горещите вълни и раздразнителност.
Прочетете повече за ФемиБаланс на https://arolife.bg/produkt/фемибаланс/.

2 коментара за “Мнението на вашия гинеколог”

Задайте вашият въпрос към специалиста

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.